Kvinderne i Musikken
Uanset om du tænder for din radio, ser med fra de fine rækker til musikkens awardshows, fester igennem på de danske festivaler eller bare får trykket på en af de forvalgte playlister på streamingtjenesterne, er langt hovedparten af de kunstnere, du ser og hører, mænd. Mænd, mænd og atter mænd. For musikelskere er dette faktum verdens ældste nyhed. Sådan har situationen været i mange år, og trods en voksende debat om kønsubalance og sexisme i dansk musikliv er billedet stadig det samme i 2022.
Kønsubalancen er veldokumenteret og gennemdiskuteret. Til gengæld er der langt mindre empiri, når det handler om forklaringerne på, hvorfor kvinderne falder fra – eller simpelthen bliver fravalgt – undervejs i deres musikalske opvækst. Intet tyder på, at kvinderne har mindre lyst, mindre talent eller færre ambitioner end deres mandlige kollegaer. Alligevel viser tallene, at andelen af kvinder i det danske musikliv bliver lavere og lavere for hvert skridt, der tages mod en professionel karriere – fra at pigerne er i overtal på landets musikskoler, til at kun 10 procent af den samlede udbetaling af rettighedsmidler fra Koda ender i kvindernes lommer.
>> Måske vil du også gerne læse: 9 Reasons Why Diverse Teams Are Smarter
Denne rapport, som DR og Bandakademiet står bag, indeholder ikke bare en række kvantitative data om kvindelig repræsentation i den danske musikbranche, men giver også indblik i oplevelser og erfaringer fra i alt 75 kvinder i branchen – både unge og ældre, nyudklækkede musikere og etablerede kunstnere, sangskrivere, sangere og producere samt kvinder fra landets musikvirksomheder. På hver deres måde er disse interviews en brik til puslespillet i forståelsen af problematikken og tegner et billede af, at der er nok at tage fat på.