Mandsdominerede ejerkredse i advokatbranchen – en kultur i modvind

Advokatbranchens diversitetsudfordringer er endnu engang blevet bekræftet i AdvokatWatchs nyeste opgørelse, hvor andelen af kvindelige ejerpartnere er faldet fra 18 til 17 procent.

Tendensen viser, at selvom der i mange år er blevet talt om ligestilling og diversitet, er der fortsat massive barrierer for kvinder i de øverste lag af branchen.

Hos Living Institute er vi ikke overraskede.

CEO, Heidi R. Andersen, understreger i et interview med AdvokatWatch, at denne skævvridning afspejler en dybt forankret kultur i advokatbranchen – en kultur, hvor mekanismer og dynamikker favoriserer mænd frem for kvinder, når det kommer til forfremmelser og ejerskab.

En gennemgribende kulturforandring er nødvendig

Mange advokatfirmaer har iværksat diversitetsinitiativer – fra kvindenetværk til diversitetspagter og retningslinjer – men de har ikke vist sig effektive.

Ifølge Heidi R. Andersen handler det ikke om at ansætte en diversitetsansvarlig i HR-afdelingen eller om at underskrive hensigtserklæringer. Ægte forandring kræver en dybere og mere fundamentalt anderledes tilgang.

”Hvis en virksomhed har markant færre kvinder i toppen end i resten af organisationen, er det et klart udtryk for en kultur, der ikke understøtter deres avancement,” forklarer hun.

”Partnerkredsen skal sætte sig sammen, se realiteterne i øjnene og erkende, at diversitet er et forretningskritisk område.”

Mænd skal mobiliseres som allierede

En af de væsentligste barrierer for kvinder i advokatbranchen er fordelingen af såkaldte non promotable tasks – opgaver, der er nødvendige for driften af virksomheden, men som ikke fører til forfremmelse.

Det kan være onboarding af nye kollegaer, planlægning af seminarer eller køb af gaver.

Disse opgaver lander ofte hos kvinder, hvilket bremser deres karriereudvikling.

Ifølge Heidi R. Andersen er løsningen ikke at opfordre kvinder til at sige nej til disse opgaver, men at fordele dem mere ligeligt mellem mænd og kvinder.

Desuden skal mænd i branchen i langt højere grad mobiliseres som allierede i diversitetsagendaen – de skal være bevidste om de bias, der skaber skævvridningen, og aktivt arbejde for at ændre dem.

De økonomiske konsekvenser af manglende diversitet

Manglen på kvinder i ejerkredsen er ikke blot et ligestillingsproblem – det er også en økonomisk udfordring. Undersøgelser viser, at diversitet i ledelsen skaber bedre beslutninger, større innovation og øget bundlinje.

De advokatfirmaer, der ikke formår at skabe en mere inkluderende kultur, risikerer at miste talentfulde kvinder, der søger til virksomheder med bedre udviklingsmuligheder.

Selvom der er positive tendenser i form af flere kvindelige partnere blandt de nyudnævnte, er det ikke nok til at rykke den samlede ejerstruktur. Hvis advokatbranchen vil ændre de tal, der år efter år afslører en skæv kønsbalance, kræver det ikke blot intentioner, men reel handling.

Læs hele artiklen med Heidi R. Andersens udtalelser hos AdvokatWatch her (Kræver login).